Lat27

The Link, Coronation Drive Office Park

AMP Capital approached Lat27 in 2014 to develop a public realm masterplan for the Coronation Drive Office Park (CDOP) precinct. The key driver for this work was a recognition that the office park was dating badly and needed significant investment in order to retain existing and attract new tenants in an increasingly competitive commercial office space market within Brisbane.

ClientAMP Capital

LocationMilton, QLD

Date2017

AMP Capital approached Lat27 in 2014 to develop a public realm masterplan for the Coronation Drive Office Park (CDOP) precinct. The key driver for this work was a recognition that the office park was dating badly and needed significant investment in order to retain existing and attract new tenants in an increasingly competitive commercial office space market within Brisbane. 

Through a series of collaborative, creative and multi-disciplinary workshops, aimed at integrated decision-making, the AMP team, including their stakeholders, marketing advisors and Lat27, developed a cohesive public realm masterplan vision for CDOP. This approach resulted in a shared vision for The Link, which was identified as the first pilot project of the coordinated masterplan framework to be implemented and a key piece of public realm heralding the client’s commitment to upgrading the office park’s public amenity.

The Link has recently been completed and this new vibrant multi-functional space has been enjoyed by both visitors and the office park tenants. It is an important first step towards re-positioning the office park as a dynamic, place-driven destination of choice.  The Link converts an underutilised connection to Coronation Drive and the Brisbane river into a lively series of places with improved, 24/7 amenity.

Designed as a series of connected spaces, with a unique mix of uses within a constrained space, the Link delivers high levels of functionality improving cyclist and pedestrian linkages whilst also providing unprecedented amenity for the CDOP tenants and the wider community.

Key elements that define the space include; a generous shared path connection, a coffee kiosk, public restroom facilities, shelters, table settings, informal seating opportunities, integrated power outlets, Wi-Fi, decorative catenary lighting, subtropical planting and a funky table tennis table, all set within a lush canopy of existing mature fig and jacaranda trees. The Link is an exciting flexible public space filled with activation and recreation opportunities. It is also a new benchmark for prescient recreational spaces within privately owned publicly accessible areas.

Retention and careful inclusion of the existing significant fig and jacaranda trees were considered as crucial to the success of the project, complementing the urban elements set within these natural assets. The colour of the jacaranda flowers are reflected in the architecture, with shades of lilac incorporated into the shelter polycarbonate roofing, the kiosk cladding battens, the bathroom tiling and the glazing to the dry bar benches. The translucent purple roofing of the shelters bathes the seating areas in soft coloured light. Other key signature design elements include, the curved ribbed soffit forms of the structures and kiosk, referencing both the site’s former use as a tram depot and the yachts that have long used this stretch of the Brisbane River.

The project also needed to set the character, materials, planting palette and geometry for future stages of the implementation of the masterplan for the office park. This will ensure that a unique sense of place and character is reinforced for the precinct as subsequent stages are completed.

It is also an environmentally responsible project in that, it maximises investment in urban landscapes, recycles water for irrigation, integrates low energy LED lighting and promotes tangible social and health benefits for the office park community and the residents of Brisbane.

AMP Capital has invested heavily in the space, creating a landmark exemplar project for what privately owned and publicly accessible spaces can give back to the city. It achieves much needed urban improvements at the local and precinct scale and importantly, at the City scale it also makes good on the Council’s desire for improved active transport opportunities and greater access to the River’s edge.

The best qualities of public realm design should respond to the increasing demands of densification, this project exemplifies how old unloved spaces can be upcycled to make great places for both private and community use.