Lat27

Flowstate

The vision for Flowstate was the creation of a carefully crafted, open-air pavilion and creative space offering a curated year-long multi-arts program of free artistic experiences.

ClientSouth Bank Corporation

LocationSouth Brisbane, QLD

Date2018

The vision for Flowstate was the creation of a carefully crafted, open-air pavilion and creative space offering a curated year-long multi-arts program of free artistic experiences.

Stukel Stone’s design won a national design competition based on ‘chrysalis’ which refers to the transitionary nature of the site. Studio ENESS delivered the focal art piece, aptly named Jem, based on light and movement.

Lat27 joined the team to deliver complementary ideas for the landscapes that responded to the vibrancy of this new venue, whilst also respecting the existing Parklands’ character. The project delivers a mix of flexible performance and activation space, primarily housed in the Pavilion, which is complemented by the Flowstate Green, an open sunny lawn, surrounded by generous gardens that are animated with playful custom furniture elements.

The remnant steel portal structure frames the space and presented the opportunity to introduce custom suspended hammock seats and climbing plants. The hammocks, designed in conjunction with Luxxbox, foster gathering and social interaction. Over time the climbers will inhabit the portal steelwork and cross-bracing cables to further enhance the recovered remnant aesthetic of the project.

The removal of the roof of the former Arbour View Cafés buildings and exposure of the portal frames was a key move architecturally. Focal mature trees were retained and are now surrounded by new planters, designed with seat height edges, these elements are complemented with lush understorey planting. This space now creates a relaxed central and shaded gathering area to complement the open sunny Flowstate Green, offering year-round amenity.

Existing brick walls, paved edges and floating timber decks were retained to celebrate the original design aesthetics and materiality of South Bank. A rich palette of diverse leaf form and colour was incorporated to celebrate Brisbane’s unique subtropical plant palette and harmonise with the surrounding Parklands precinct’s natural environment.

Through an intensive, highly collaborative and fast-tracked program, South Bank Corporation has delivered a truly unique and re-energised venue that has seen significant success and participation since its launch in January this year.

Selected photography by Greg Minns Photography, courtesy of South Bank Corporation.